Wednesday, 21 January 2015

Penampilan dan Keterampilan

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca.

Hai wanita-wanita Muslim di luar sana, mana satu yang lagi bagus? Menutup aurat dengan sempurna ataupun menutup aurat ala kadar saja?

Meh baca yang ni sekejap:

"Mamat pergi ke kedai runcit Pak Jakon untuk membeli sekilo tepung gandum atas suruhan ibunya. Sampai di kedai runcit Pak Jakon, dia ternampak seorang anak kecil merengek-rengek mahukan gula-gula lolipop yang dicucuk-cucuk di bahagian penutup balang lolipop itu. Padahal, di tangan anak kecil itu sudah ada sebatang gula-gula lolipop. Cuma lolipop di tangannya itu, terkoyak sedikit balutannya dan anak kecil itu mahu yang lebih sempurna balutannya. Oleh kerana ibu si anak kecil itu sedang sibuk memilih cili padi, Mamat pun membantu anak kecil itu mengambilkan lolipop yang baharu untuk digantikan dengan yang terkoyak di tangannya."

Cerita merapu. ok. Fine. Hahaha. Motif yang cuba diketengahkan adalah, kalau penutupan aurat kita kurang sempurna, maka kuranglah kemanisan diri kita.


Tapi sebenarnya, aurat dalam Islam bukan hanya pada penampilan sahaja. Tak guna juga kalau bertutup litup bagai, tapi suara kuat sepelaung. Bukan setakat suara je kuat, caci maki bagai semua cukup. Astaghfirullah. Orang macam gini kompem ingat tutup aurat; bertudung berjilbab bagai tu cuma fesyen.

Rasulullah dah pesan dengan kita semua dalam hadis baginda yang bermaksud, “Sesiapa yang melabuhkan pakaian atau kainnya kerana sombong, nescaya Allah tidak akan memandangnya pada hari kiamat.” (Riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Tu satu hal. Belum yang mekap tebal-tebal lagi, tapi pakai tudung. Tudung labuh pula tu. Kalau yang berpurdah (niqab) tang mata kemain calit celak dan lukis kening. Tebal dan meleding alis dengan bulu matanya. Subhanallah. Ni orang-orang yang hilang akal ke apa ni?

Hadoi la...buat semua benda biarlah kerana Allah. Lillahi ta'ala kata orang tua-tua

Pesan Nabi kita dalam hadisnya yang bermaksud, "Allah mengutuk wanita yang bertatu atau minta ditatu, wanita yang mencukur alis dan mereka yang meminta dicukur alis mereka, wanita yang membentuk giginya agar kelihatan cantik dan mereka yang mengubah ciptaan Allah." (Hadis riwayat Ibnu Mas'ud)

Nak cakap lagi, lukis kening tu pun dikira tatu sebab tatu tu sendiri membawa maksud, melukis di atas kulit benda yang hidup. Sama ada kekal ataupun tidak. Sedangkan melukis kening tu aje dah dikira merubah kejadian yang Allah kasi. Sedangkan kita dah tau apa hukumnya kalau kita merubah sesuatu yang Allah telah ciptakan untuk kita. Na'uzubillah.

Tu belum cerita lagi yang menutup aurat ala kadar. Ko ingat dalam bab aurat ni boleh macam fast food yang ala carte tu ek? Tapi betul lah. Manusia tu tak sempurna keseluruhannya. So, mari kita sama-sama usaha mencari kesempurnaan untuk diri kita sendiri. Lillahi ta'ala.

Mana-mana yang tak baik dan kurang elok tu, kita buang. Tak boleh buang terus, buang sikit-sikit. Sebab lama-lama jadi bukit. Hehe. Moga kita sama-sama dapat kongsi syurga yang Allah cipta di Akhirat sana. Yang suka perli-perli orang nak berubah tu pun kena berubah juga. Berubah untuk sama-sama rebut pahala.

Jomlah jadi baik.
Kamsahamnida, pembaca.
~annyeong

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan jejak pembaca. Terima kasih.